2021-01-09 07:54:52• hírek • Hirado.hu

150 éve példátlan eset: nem vesz részt Trump Biden beiktatásán

Foto: wikipedia
Foto: wikipedia

Nem megy el Joe Biden január 20-i beiktatási ceremóniájára – ezt közölte Donald Trump hivatalban levő amerikai elnök a Twitteren. A Fox News hírcsatorna az esetről beszámolva aláhúzta: 150 esztendeje, pontosabban 1869 óta nem fordult ez elő.

Nem sokkal a polgárháború lezárása után, Andrew Johnson leköszönő elnök nem ment el a következő elnök beiktatására – emlékeztet a Fox News. Az Egyesült Államok alapítása óta még két hasonló esetet jegyez fel a történelem: John Adams 1801-ben, John Quincy Adams 1829-ben döntött úgy, hogy nem vesz részt utódja beikatásán.

Richard Nixon lemondott 1974-ben – ő sem volt jelen, amikor Gerald Ford elnök esküt tett a Fehér Házban, ám Nixon ekkor már nem számított hivatalban levő elnöknek.

Biden korábban úgy fogalmazott: bár személyesen nem érdekli, hogy Trump részt vesz-e beiktatásán, a leköszönő elnöknek „a nemzet és annak imázsának érdekében” kéne megjelennie – idézi fel a Politico.

A lap hozzáteszi: várhatólag Mike Pence alelnök részt vesz az eseményen.

Trump a Capitoliumnál történt, egyelőre tisztázatlan hátterű zavargások során még arról beszélt, hogy a választásokat „ellopták”. Csütörtök esti videóüzenetében viszont elismerte választási vereségét.
 

Trump nem, de három volt elnök ott lesz Biden beiktatásán

Bill Clinton és a szintén demokrata párti Barack Obama mellett a republikánus George W. Bush is tiszteletét teszi. Mindhárman feleségeikkel együtt jelennek meg. A koronavírus-járvány miatt zömmel otthonában meghúzódó, 96 éves Jimmy Carter ugyan nem lesz jelen, de legjobb kívánságait küldte Bidennek.

Donald Trump azzal, hogy bojkottálja a ceremóniát, másfél évszázados hagyománnyal szakít: legutóbb 1869-ben fordult elő hasonló távolmaradás elnöki beiktatási ünnepségről.

Biden egyébként örömmel fogadta, hogy Trump nem lesz ott a beiktatáson. Mint mondta, ez egyike azon kevés dolgoknak, amelyekben egyetért Trumppal, mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy Mike Pence alelnök feleségével együtt részt vesz a ceremónián.

Mike Pence alelnök még nem nyilatkozott arról, hogy elmegy-e.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: